Спанак с лимец, домати и овче сирене
Свежа идея за всяка трапеза и всеки случай. Комбинация от вкусове, която оставя запомнящ се послевкус. Пригответе тази рецепта и ви гарантираме, че ще се превърне във фаворит за цялото семейство и вашите приятели.
Подготовка10 minutes minutes
Готвене20 minutes minutes
Общо време30 minutes minutes
Порции 1
Калории
Инструменти
- Басан
- Телена бъркалка / Пасатор
- Тенджера
- Басан
- Телена бъркалка / Пасатор
- Тенджера
Продукти
- 80 гр. Спанак
- 30 гр. Лимец
- 150 гр. Домат
- 50 гр. Овче сирене
- 5 гр. Кедрови ядки
- 2 гр. Сумак
За дресинга
- 10 мл. Бял балсамов оцет
- 25 мл. Зехтин екстра върджин
- 10 гр. Мед
- 5 гр. Дижонска горчица
- 3 гр. Сол
- 1 гр. Черен пипер
Начин на приготвяне
- Във вряща и подсолена вода, добавете лимеца и гответе за около 15-20 минути. Проверявайте регулярно за да не се превари. Изцедете и оставете да се охлади.
- Изберете свеж спанак, измийте го и отделете само листата. Подредете измитите листа едно върху друго, навийте ги и нарежете по метода Chiffonade.
- Вземете един домат, бланширайте за 10-тина секунди и го обелете. Използвайки само месестата част, нарежете на малки кубчета(кон касе).
- Направете дресинг, като в басан добавите оцет, горчица и мед. Разбърквайте енергично сместа с помоща на телена бъркалка или пасатор, като същевременно добавяте зехтина, на тънка струйка. Овкусете със сол и черен пипер.Трябва да се получи хомогенна смес.
- В басан сложете нарязаните домати, спанак, лимец и половината от сиренето, което може да натрошите или нарежете. Овкусете с дресинга, разбъркайте много внимателно за да запазим салатата ефирна. Поставяме в подходяща чиния, като се стремим да придадем височина.
- Завършваме, като поръсим с останалото натрошено сирене и сумак.
Полезни съвети
Може да замените сиренето с друго по ваш избор. На нас лично ни допада и Грюер в тази салата. Chiffonade е начин на рязане с който постигате фини ивици от листни зеленчуци. Погледнете в нашият Речник за да научите повече.
Бързи ястия, салата, Салати