Всяко падане, е възможност да се изтласкаме с по голяма сила и да достигнем по-високо от когато и да е било 

Последиците от Ковид пандемията през последните две години, се отразиха на всички ни – на някои повече, на други не чак толкова. Може би най – засегнатият сектор в световен мащаб, е именно ресторантьорският. Нашият бранш е подложен на изключително сериозен натиск и от повишаващите се цени на електроенергия, газ, горива, хранителни продукти и т.н.

 В тази статия, обаче, не искаме да ви отегчаваме с всеизвестни факти с които всеки един от ХоРеКа сектора е наясно и се сблъсква ежедневно. Напротив! Ще се опитаме да потърсим решенията и възможностите за справяне с извънредната и необичайна среда. Уверени сме, че такива възможности съществуват и с общи усилия трябва да ги приложим, за да продължим да радваме нашите клиенти, приятели и гости.

 Предлагаме ви няколко инструмента, с които бихте могли да се противопоставите на всички нови изпитания! Със сигурност повечето колеги са успели да се пригодят, усъвършенстват и доразвият чрез някои от долуспоменатите, но всички, които все още не са прибягнали към някакви мерки за справяне с трудностите, ги съветваме да положат усилия и да не се предават без „бой“.

 

Допълнителен паричен поток

Всеки сам може да открие най – удачния начин за допълнителен доход, въз основа на спецификите на неговата дейност, местоположение или пазарна ниша. Тук имаме предвид дейност, която е различна от основната ви. Изработването на оригинални рекламни тениски, чаши, чанти за многократна употреба или друг артикул, който според вас би могъл да се продаде и да допринесе за по стабилно финансово състояние, е добре дошло. Това за много от вас може би изглежда ненадеждно, но повярвайте има много случаи с доказан успех.

 Разпродажба на уреди, инструменти и пособия, които не сте използвали дълго време и само заемат излишно място във вашия склад. Вероятността да притежавате такива вещи е много голяма, съдейки по нашия опит през годините. Интернет пространството е необятно и сайтове за продажба на подобни предмети – колкото щеш. Това, разбира се, е временно решение, но със сигурност ще покриете някой и друг разход в очакване на по-добри времена.

 Разполагате с оборудвана кухня! Сега е моментът да излезете от рутината и да започнете да произвеждате занаятчийско сирене, кашкавал, кисело мляко, хляб или защо не страхотна лютеница по бабина рецепта. Или просто някоя  от вашите най-добри рецепти! Вие сами трябва да откриете, това което липсва във вашия квартал и да го предложите на потенциалните си клиенти.

 

Dark kitchen или Виртуална кухня

В последно време, в западния свят и Северна Америка се наблюдава явлението Dark kitchen(Virtual kitchen, Ghost kitchen). С други думи, това е кухня без търговска част и клиентите не могат да се хранят там. Извършват се предимно доставки по домовете или поръчката се взима от място. Предимствата, разбира се са, че не се  налага да наемате обслужващ персонал (FOH).Може да наемете или закупите сравнително евтино помещение, което да се приспособи в кухня и то не задължително в някой скъп район на града. Може да се намира къде ли не. Обикновено този тип ресторанти разработват собствен метод за доставка, но също така си сътрудничат с трети страни, като Uber Eats, Just Eat и .т.н.

 Тенденцията и за тази година е подобна. Все повече ресторантьори, притиснати буквално до стената от различните рестрикции по света се ориентират към този вид дейност.

Ако имате подобна възможност и мислите че така бихте се справили по-добре във вашият случай, спокойно може да опитате. Разбира се само след детайлно и добро пресмятане на плюсове и минуси. За някого това би било идеалната алтернатива, но за другиго – безсмислено начинание. Ние от своя страна, можем да ви съдействаме с вискокачествени инструменти и оборудване за да постигнете оптимални резултати.

Уеб сайт, социални мрежи, интернет присъствие

Ако все още пренебрегвате интернет пространството и силата която то притежава, е време  да преосмислите възгледите си и да се заемете с трайното и ако щете, арогантно присъствие на вашия бизнес в необятния интернет. И ако за много от нещата в които инвестирате финансови средства, то тук в повечето случаи то ви излиза безплатно. Нужно е само да отделите от времето си и ежедневно да давате приноса си за развитието на вашите страници във Facebook и Instagram, а защо не и канал в YouTube! Публикуването на качествено съдържание, като снимки, видео и текстове със сигурност ще изгради аудитория върху, която да стъпи бизнесът ви. Инвестирането в уеб сайт с модерна и привлекателна визия, допринася за вашия имидж, продажби и доверие от страна на клиентите ви. Инвестиция, която със сигурност би се изплатила в бъдеще. Всички тези инструменти дават бърз достъп до менюто, запазване на маса и още много полезна за клиентите информация

Оптимизация на менюто

Времената в които ако не всички то поне всички ресторанти и кафенета бяха препълнени, отдавна отминаха поради обективни причини. Хората от една страна са предпазливи, а от друга финансово несигурни. Това неминуемо води до по слаба посещаемост и респективно по-ниски обороти. Когато поддържаме меню с голям брой ястия, вероятността от бракувана стока се увеличава неминуемо. Придържането към „стегнато“ и кратко меню оптимизира нашите разходи и ни помага да предлагаме качествени и пресни продукти! В тези интересни времена трябва да бъдем особено чувствителни към разхищението и всеки един от персонала трябва да бъде нетолерантен към подобни действия. Организирайте регулярни срещи с личния състав и разяснявайте важността на No Waste (без отпадък) идеята.

Може да оптимизирате менюто по начин който да отговаря на изискванията на вашите клиенти. Създайте дневни предложения различни от регулярните неща които приготвяте. Тенденцията от последните години е  Health food ( Здравословна храна). Или пък нещо по Tex-Mex. Вие решавате, защото вие сте тези които най-добре разбирате вашите клиенти. Говорете с тях и търсете обратна връзка.

Маркетинг

Създаването на маркетинг стратегия е в основите на всеки успешен бизнес. Бъдете в крак с всички тенденции на съвремието и не спирайте да опитвате нови похвати. Създавайте и разпространявайте периодично интересни флаери с вашето меню, различни промоции или събития, които организирате. Създайте общност чрез членски карти с проценти намаления при определени условия. Отбележете рождените дни на редовните клиенти и ги поздравявайте с телефонно обаждане или имейл. Реклама в местното радио или популярен сайт. Използвайте SMS, Viber, E-mail, WhatsApp  или друг подобен метод за да запознаете вашите клиенти с текущи промоции, събития или предложения за деня.

Доставка по домове, кетъринг

Ако трябва да направим анализ на изминалите две години, то със сигурност трябва да отбележим огромният ръст на доставките по домовете. И слава богу, защото ако това не се бе случило, фалитите щяха да бъдат с още по голям ръст. Ресторанти, закусвални, кафенета и всеки, който не бе и помислял за доставки се наложи да промени визията си и да търси спасение в тази ниша. Опция която спаси, спасява и ще продължи да го прави в това темпо. Тенденцията е процентът на доставки да се увеличава с всяка изминала година и на практика е задължително всеки ресторант да предоставя такава услуга. Автомобил, мотоциклет, електрически велосипед и дори в скоро време с дрон! Това е бъдещето във все по забързаното ни ежедневие и ние трябва да бъдем в крак с него.

Не забравяйте, че може да предлагате и различни видове напитки. Вино, бира, фреш, кафе и всякакви алкохолни и безалкохолни напитки.

 Накрая, трябва да засегнем и един не маловажен елемент от пъзела на съвременния бизнес. Организираните събития, като фирмени партита, рождени дни или просто приятелски събирания са отлична възможност да предложим нашите услуги по един интересен начин. Кетъринга е онзи спасителен пояс за хората, които нямат нито времето, нито желанието да прекарат часове в кухнята за да приготвят ястия за своите гости и приятели.

Изгответе няколко вида меню с различни хапки, разядки, десерти и т.н. Предоставяйки избор на своите потенциални клиенти. В тези случаи лесно може да набавите само необходимите продукти за да приготвите вълшебства от храна, без да трупате излишна стока. Презентирайте красиво, направете всичко вкусно и очаквайте следващите си поръчки.

Е, спасение дебне отвсякъде! 

Желаем Ви успех!

Facebook