Салата Цезар
Истинска класика, която е неподвластна на времето и тенденцийте! Вижте този прочит на прочутата салата Цезар и бъдете сигурни, че ще впечатлите всички на масата!
Подготовка8 minutes minutes
Готвене10 minutes minutes
Общо време18 minutes minutes
Порции 1
Калории 480 kcal
Инструменти
- Пасатор
- Ренде
- Басан
- Касерола
- Нож
- Пасатор
- Ренде
- Басан
- Касерола
- Нож
Продукти
- 150 гр. Айсберг
- 80 гр. Пилешко филе
- 2 бр. Пъдпъдъчи яйца
- 30 гр. Пармезан
- 20 гр. Прошуто Крудо
- 40 гр. Хляб
- 30 гр. Масло
За Цезар дресинг
- 35 гр. Домашно приготвена майонеза
- 10 мл. Лимонов сок
- 5 гр. Дижонска горчица
- 3 мл. Уорчестър сос
- 5 гр. Филета аншоа
- 10 гр. Пармезан
- 2 гр. Черен пипер
Начин на приготвяне
- Вземете нож и пригответе крутоните, като нарежете хляба на правилни малки кубчета или го накъсате на несъразмерни парчета. Разтопете маслото в тиган и добавете хляба, като се стараете, маслото да достигне до всяко парченце хляб. Поставете хляба в тавичка и изпечете на 160°-170° , в предварително загрята фурна за около 5-7 минути или до желаният златист цвят. Може да съхранявате до 10 дни, на стайна температура в затворен съд.
- В тавичка с хартия за печене сложете фино нарязаното прошуто и го изпечете във фурната на същите градуси за около 3-4 мин. Извадете и поставете върху кухненска хартия за да се абсобира излишната мазнина,
- В мерителна кана добавете всички съставки за дресинга и пасирайте за кратко. Рецепта за домашна майонеза, може да намерите в секция сосове.
- В касерола с вряща вода сложете пъдпъдъчите яйца и ги сварете за 3 минути. Охладете незабавно и естественно ги обелете.
- Измиите, изцедете листата айсберг и ги накъсайте с ръце на парчета около 4-5 см. Поставете ги в басан или купа, която е дълбока и удобна за разбъркване. Овкусете с приготвеният дресинг.
- Нарежете пилешкото филе на жулиени, овкусете със сол и пипер и запечете в нагорещен тиган, с малко мазнина за около 2-3 мин. Стремим се да придадем златист цвят, без да изгаряаме месото.
- Междувременно поставете овкусените листа айсберг в подходяща чиния, като се стремите да придадете височина на салатата. Добавете последователо готовото пилешко филе, пъдпъдъчите яйца разрязани на две, настърган пармезан, чипса от прошуто и крутоните.
Полезни съвети
Може да замените маслото със зехтин, а също така да овкусите крутоните с чесън, розмарин, мащерка или друга подправка по ваш избор. С пушен червен пипер също става много интересно....мхм. Препоръчителни е пилешкото да се приготви непосредствено преди да сервирате. Използвайте пармезан с високо качество и резултатът ще бъде зашеметяващ.
Бързи ястия, Гарнитури, Салати