Салата Цезар

Истинска класика, която е неподвластна на времето и тенденцийте! Вижте този прочит на прочутата салата Цезар и бъдете сигурни, че ще впечатлите всички на масата!
Подготовка8 minutes
Готвене10 minutes
Общо време18 minutes
Порции 1
Калории 480 kcal

Инструменти

  • Пасатор
  • Ренде
  • Басан
  • Касерола
  • Нож
  • Пасатор
  • Ренде
  • Басан
  • Касерола
  • Нож

Продукти
  

  • 150 гр. Айсберг
  • 80 гр. Пилешко филе
  • 2 бр. Пъдпъдъчи яйца
  • 30 гр. Пармезан
  • 20 гр. Прошуто Крудо
  • 40 гр. Хляб
  • 30 гр. Масло

За Цезар дресинг

  • 35 гр. Домашно приготвена майонеза
  • 10 мл. Лимонов сок
  • 5 гр. Дижонска горчица
  • 3 мл. Уорчестър сос
  • 5 гр. Филета аншоа
  • 10 гр. Пармезан
  • 2 гр. Черен пипер

Начин на приготвяне
 

  • Вземете нож и пригответе крутоните, като нарежете хляба на правилни малки кубчета или го накъсате на несъразмерни парчета. Разтопете маслото в тиган и добавете хляба, като се стараете, маслото да достигне до всяко парченце хляб. Поставете хляба в тавичка и изпечете на 160°-170° , в предварително загрята фурна за около 5-7 минути или до желаният златист цвят. Може да съхранявате до 10 дни, на стайна температура в затворен съд.
  • В тавичка с хартия за печене сложете фино нарязаното прошуто и го изпечете във фурната на същите градуси за около 3-4 мин. Извадете и поставете върху кухненска хартия за да се абсобира излишната мазнина,
  • В мерителна кана добавете всички съставки за дресинга и пасирайте за кратко. Рецепта за домашна майонеза, може да намерите в секция сосове.
  • В касерола с вряща вода сложете пъдпъдъчите яйца и ги сварете за 3 минути. Охладете незабавно и естественно ги обелете.
  • Измиите, изцедете листата айсберг и ги накъсайте с ръце на парчета около 4-5 см. Поставете ги в басан или купа, която е дълбока и удобна за разбъркване. Овкусете с приготвеният дресинг.
  • Нарежете пилешкото филе на жулиени, овкусете със сол и пипер и запечете в нагорещен тиган, с малко мазнина за около 2-3 мин. Стремим се да придадем златист цвят, без да изгаряаме месото.
  • Междувременно поставете овкусените листа айсберг в подходяща чиния, като се стремите да придадете височина на салатата. Добавете последователо готовото пилешко филе, пъдпъдъчите яйца разрязани на две, настърган пармезан, чипса от прошуто и крутоните.

Полезни съвети

Може да замените маслото със зехтин, а също така да овкусите крутоните с чесън, розмарин, мащерка или друга подправка по ваш избор. С пушен червен пипер също става много интересно....мхм.
Препоръчителни е пилешкото да се приготви непосредствено преди да сервирате.
Използвайте пармезан с високо качество и резултатът ще бъде зашеметяващ.
Бързи ястия, Гарнитури, Салати
Facebook